Helmus spoelbedrijf

Schoon voor export en kwekerij

Het begon met een veldketel...

De geschiedenis van Helmus Spoelbedrijf gaat terug tot begin vorige eeuw. Albert Helmus jr. nam in 1938 de bollenkwekerij over van zijn vader Albert Helmus, die al in 1907 ingeschreven stond bij de KAVB.

Bak & brander

Albert Helmus jr. behandelde zijn narcissen in een zogenoemde veldketel. “Dat was niet meer dan een bak met een petroleumbrander eronder”, vertelt Rien Helmus, die tot 2002 in het bedrijf actief was. “Door de vlam hoger of lager te stellen kon je de temperatuur in de bak beïnvloeden. Dit ging niet goed genoeg naar zijn zin. En met een capaciteit van een paar zakken bollen per behandeling ook niet snel genoeg.”

Kookketels & hijskraan

In 1948 ontwikkelde Albert Helmus jr. in samenwerking met metaalbewerkingsbedrijf Lakeman een installatie met een hijskraan erboven. “Vanaf toen werden er zo’n dertig zakken op een vlonder gelegd, die met de hijskraan in de kookketel werd getild.” Andere kwekers raakten enthousiast en brachten hun narcissen naar Albert om ze te laten behandelen. Naarmate de aanvoer toenam, werd het systeem uitgebreid met meer kookketels; de hijskraan werd aangepast zodat hij alle ketels kon bedienen. “Het principe van dit systeem gebruiken we nog steeds - in een moderne versie.”

Strengere eisen & trouwe klanten

Toen de export naar Amerika begin jaren ’50 flink toenam, werden de fytosanitaire eisen steeds strenger. De kookketels werden in die tijd ook gebruikt om producten schoon te wassen. Om dit proces te vergemakkelijken ontwikkelde Albert Helmus jr. in 1956 een spoelmachine. Dat was ook financieel haalbaar doordat hij met vijf grote exporteurs was overeengekomen dat zij voor een bepaalde periode hun producten bij hem lieten spoelen. Twee daarvan zijn nog steeds klant van Helmus Spoelbedrijf.

Derde generatie

In 1962 vormde Albert Helmus jr. een firma met zonen Rien en Hans. Toen Albert Helmus jr. in 1980 uit de zaak stapte, werd de firma een BV. Rien en Hans hebben het bedrijf inmiddels overgedragen aan de volgende generatie: Epco en Marcel.